11 juni 2013

Endometrios

Jag vet att jag ska njuta så länge jag kan. Så länge smärtan håller sig borta. Förhoppningsvis håller den sig borta för alltid. 
Efter 10 månaders hormonbehandling med sprutor för att vara satt i klimakteriet fick jag en menstruation och ägglossningen efter det blev jag gravid så på 1,5 år har jag bara haft en blödning vilket är väldigt bra. Jag hoppas att endon har svälts bort nu. Haft en del ont i helgen och med senaste blödningen som jag inte visste vad det berodde på så stämmer det med att det hade kunnat vara ägglossning nu.
Man tror att kroppen vänjer sig vid smärta men undrar om man verkligen kan vänja sig vid smärta på den nivån? Bara jag får lite molande värk i magen så krampar magen och blir kallsvettig. Som att kroppen kommer ihåg.
Nästa vecka ska jag till min endo specialist på Danderyd och se hur vi nu ska gå till väga. Måste direkt medicineras så jag inte får fler blödningar. Eller i alla fall inte mer än en per 3e eller gärna var 4e månad.

För dem som inte vet vad endometrios är så kommer här fakta för det kommer skrivas en del om det.

Vad är endometrios?

Livmoderhinnan kallas också endometriet. Normalt finns endometrievävnad bara inne i livmodern, men ibland kan den också växa utanför - ibland i äggledare, på äggstockar eller på utsidan av livmodern, men också på t ex tarm eller urinblåsa. Detta kallas endometrios. 
Under menstruation stöts livmoderslemhinnan ut genom slidan, men blod från livmoderslemhinna som växer utanför livmodern kan inte stötas ut på samma väg. När sådan vävnad blöder bildas istället cystor, skador och ärrvävnad, samt förtjockning och inflammation i kringliggande vävnader. 
En del kvinnor har inga större besvär av sin endometrios, medan andra har mycket ont innan och under menstruation. Symptom på endometrios klingar vanligtvis av efter klimakteriet.

Hur får man endometrios?

Orsakerna till endometrios är ännu inte kända och det finns inget känt sätt att bota tillståndet. Uppskattningar av hur vanligt förekommande det är varierar mellan 1% och 15% av kvinnor i fertil ålder. Man har ingen enhetlig teori som förklarar varför en del kvinnor drabbas. 
En del experter tror att livmoderslemhinna under menstruation tar sig ut genom äggledarna till bukhålan, där den fästs och bildar ny livmoderslemhinna. 
Andra tror att det är helt normalt att livmoderslemhinna blöder ut på detta sätt och att immunförsvaret hos de allra flesta kvinnor automatiskt bryter ner onormal vävnad innan den fäster sig i bukhålan. Om immunförsvaret inte lyckas bryta ner den främmande vävnaden, så utvecklas endometrios.

Vilka är symptomen?

En del kvinnor har inga symptom. Andra kan ha ett eller flera varningstecken som kan vara allt från milda till svåra. Typen och graden av besvär kan bero på var endometriosen har bildats, hur djupt liggande den är och hur länge kvinnan har haft den. Med tiden kan endometriosvävnadens mängd och utsträckning byggas upp och orsaka mer problem. 
Vanliga symptom inkluderar: 
  • kronisk smärta i bäckenområdet
  • svåra menssmärtor
  • djup smärta under samlag
  • svårighet att bli gravid
  • smärta under ägglossning
  • riklig eller onormal menstruation, som mellanblödningar
  • smärta vid avföring, diarré, förstoppning eller andra besvär från tarmen under menstruation
  • täta behov av att kissa, det gör ont att kissa
  • trötthet

Hur ställs diagnosen?

Läkare kan utvärdera symptom genom att diskutera din medicinska historia och göra en undersökning för att se om det finns några cystor, ovanlig smärta eller svullnad. Detta görs bäst under pågående menstruation. Bäckenområdet kan också undersökas med ultraljud. 
Men för en helt säker diagnos behöver man göra en laparoskopisk undersökning ("titthålsoperation"). Det kan utföras när som helst under menstruationscykeln. 
Under laparoskopi för kirurgen in ett tunt rör med en liten lampa i (laparoskop) genom ett litet snitt nära naveln. Sedan fyller kirurgen bukhålan med koldioxid så att det blir lättare att se organen därinne och kontrollerar var och hur mycket endometrios det finns. 
Ibland måste man göra en biopsi för att ställa diagnos. Om det är ett lindrigt fall av endometrios, kan kirurgen ofta göra ingrepp vid samma tillfälle som diagnosen. 
Eftersom man inte kan påbörja behandling för infertilitet orsakad av endometrios utan att ha en klar diagnos, behövs laparoskopi för att bekräfta tillståndet.

Kan endometrios orsaka fertilitetsproblem?

Endometrios kan blockera äggledarna och skada äggstockarna. Man uppskattar att kvinnan har endometrios i någon utsträckning i ungefär 25% av par som söker hjälp för infertilitet. 
Forskningsresultat pekar mot att det kan vara möjligt att bli gravid på naturlig väg även vid svår endometrios. Vad som är av betydelse för fertiliteten är hur tillståndet påverkar kvinnans fortplantningsorgan. 
Om du vet att du har endometrios och har problem att bli gravid, är det bäst att inte vänta med att söka hjälp. Dröj inte längre än sex månader innan du söker hjälp.

Hur behandlas det?

Det finns inga kända sätt att bota endometrios. De två huvudsakliga behandligsformerna är medicinering och kirurgi. Behandlingsval beror på: 
  • symptomens svårighetsgrad
  • endometriosens utbredning och läge
  • lust att få barn eller ej
  • kvinnans ålder - symptomen tenderar att förvärras med åldern

Lämpliga behandlingsformer för kvinnor som vill få barn

Din läkare bör ge dig remiss så att du kan undersökas med laparoskopi för att utreda graden av skada. 
Eventuellt erbjuds du även ultraljudsundersökning av bäckenområdet. Om din endometrios är lindrig, föreslår läkare eventuellt att du försöker bli gravid utan behandling i 6-12 månader. 
Läkare kommer att vilja diskutera möjliga behandlingsformer innan undersökning med laparoskop, eftersom det kan vara möjligt att ta bort endometrioshärdar vid samma tillfälle som undersökningen. Det är en relativt okomplicerad procedur, som utförs med laser och/eller kirurgiska instrument. Det kan vara bra att göra eventuella kirurgiska ingrepp samtidigt som den laparoskopiska undersökningen, så att du slipper gå igenom samma procedur vid ett senare tillfälle. 
Blockerade äggledare kan spolas som alternativ till kirurgi. Det kallas HSS (hysterosalpingosonografi) och har ofta goda resultat. 
En del par väljer assisterad befruktning, t ex när kirurgi eller andra ingrepp inte haft önskat resultat, eller om kvinnan har mild endometrios men befruktning inte skett naturligt efter ett års försök. I sådana fall rekommenderas att kvinnor med lindrig endometrios erbjuds upp till sex cykler med IUI
Om IUI inte lyckas eller inte lämpar sig (t ex om det också finns faktorer hos mannen som nedsätter fertiliteten), eller om kirurgi inte gett önskat resultat, rekommenderas IVF-behandling (provrörsbefruktning). Graviditetschansen vid provrörsbefruktning är i allmänhet ungefär 25%, men den är något lägre för kvinnor med endometrios, av orsaker man inte känner till. 
Medicinering är inte lämplig om du försöker bli gravid, eftersom den vanligtvis hämmar ägglossning eller kan vara skadlig för det växande embryot. Man har inte kunnat påvisa ökade graviditetschanser efter avslutad medicinering. 
Undantaget är gonadotropinfrisättande hormon (GnRH), som hämmar produktionen av hormoner som är involverade i ägglossning. Det finns begränsade bevis för att graviditetschansen för kvinnor som har endometrios ökar efter 3-6 månaders behandling med GnRH innan IVF-behandling. 
Graviditetschans efter behandling. Titthålskirurgi (laparoskopi) kan nästan dubbla chansen att bli gravid och föda ett friskt barn hos kvinnor med lindrig endometrios, jämfört med de som inte genomgår kirurgi. Efter kirurgi är graviditetschansen för kvinnor vars enda fertilitetsproblem är lindrig endometrios 81-84%, beroende på vilken teknik som används. De som har svårare endometrios, inklusive skador på äggstockarna, har 36-66% chans att bli gravida efter kirurgi. Graviditetschansen är störst under det första året efter kirurgiskt ingrepp, eftersom endometrios ofta återkommer. Din läkare kommer att kunna ge dig mer specifik information om dina graviditetschanser efter ingreppet.
HSS (hysterosalpingosonografi) är särskilt framgångsrikt hos kvinnor med endometrios och ökar graviditetschansen nästan sju gånger och chansen att föda ett friskt barn fem gånger. 
Behandlingsalternativ om du inte vill bli gravid.
Om du inte vill bli gravid och har milda till måttliga symptom, får du förmodligen gå på regelbundna kontroller utan medicinsk behandling. Sannolikt kommer endometriosen att försvinna när ägglossning och menstruation upphör efter klimakteriet. 
Om du har milda smärtor innan och under menstruationen och infertilitet inte är ett problem, kan receptfri smärtstillande medicin räcka för att lindra symptomen. 
Ett icke-kirurgiskt sätt att behandla endometrios är att kontrollera hormonerna med p-piller, progesteronbehandling eller andra mediciner. Denna typ av behandling hämmar ägglossningen, så att varken livmoderslemhinnan eller endometriosen blöder en gång i månaden. Detta förhindar uppkomst av nya cystor, ärrbildning och svullnad utanför livmodern. 
Medicinsk behandling kan också hjälpa kroppen att läka existerande endometrios. Alla medicinska behandlingar som står till buds är likvärdiga i effektivitet, men bieffekterna varierar. Om du har problem med ett visst preparat, kan du be att få pröva ett annat. 
Hormonspiral är en spiral som innehåller gestagen (en syntetisk form av progesteron). Flera små studier har visat att hormonspiral kan lindra smärta och kontrollera symptom på endometrios i över tre år. Hormonspiral kan användas som behandling i sig, eller efter kirurgi för att förhindra att endometriosen återkommer så snabbt som den annars skulle kunna göra. 
Om du har svår endometrios (djupt inne i dina organ och/eller mycket smärtsam), föreslår din läkare eventuellt kirurgisk borttagning. Vanligtvis utförs detta med laser eller andra kirurgiska instrument under titthålskirurgi (laparoskopi). I värsta fall och om permanent infertilitet inte ses som ett problem, kan det innebära att man tar bort drabbade organ, som äggledare, äggstockar eller livmodern.

Hur länge varar effekterna av behandling?

Alla behandlingar som erbjuds ger lindring av symptomen på endometrios, men ingen erbjuder bot. Endometrios kan återkomma även efter hormonbehandling eller kirurgi.

Vad kan jag göra själv?

Notera dina symptom i kalendern under tre månader. Notera typen av problem och hur de påverkar dig. Detta kan hjälpa din läkare att ställa diagnos.

Här är några förslag som kan lindra smärtan: 
  • vila när du får ont
  • varma bad
  • lägg varmvattenflaska eller varm vetepåse på magen när du har ont
  • undvik förstoppning genom att öka intaget av kostfiber
  • Avslappnande träning som yoga, djupandning och visualisering kan hjälpa dig hantera symptomen
  • be din läkare rekommendera receptfri smärtstillande medicin
Det finns ett flertal behandlingar som kan lindra eller kontrollera endometrios, men inga som kan förebygga eller bota. 

1 kommentar:

mormor sa...

Bra artikel den där. Vi behöver alla lära oss om den här osynliga kvinnosjukdomen som vållar så mycket blod svett och tårar.
Kram på dig.