25 mars 2010

Dagis koll- check!

Så, nu har vi varit på dagis och hälsat på. När vi kom in blev Elias lite blyg, klängde kring benen på en och ville upp. Fröken visade oss runt. Efter kapprummet var det toalett med hylla med massa blöjor, handfat och skötbord på rad. Sen kom det ett litet rum med små bord och stolar och liten kök, nu började Elias mjukas upp och ville fram och testa spisen. Sen kom man in i det stora lekrummet där det fanns böcker, leksaker, soffa och pysselbord. Åt ena hållet fanns sen dans/sjung rummet där dem brukar sjunga, dansa, spela musik och springa i cirklar mest kanske. I detta rummet sover även barnen. Man får själv välja om dem ska sova inne på madrass eller ute i vagnen. Vi har inte bestämt oss ännu, får prata lite kring det sen. Längre in sen fanns köket med ett bord och i ett annat rum sidan om fanns ett annat bord där Elias ska få sin plats sidan om Viggo så han känner sig trygg. Det rummet har dem även som pysselrum med målning och ritning. Sidan om fanns ett litet bardum, ett rum heltäckt av plastmatta där dem har vattenlekar...tror min son kommer bo där inne om han får som han vill.
Sen visade dem resten av dagiset, avdelningar med dem stora barnen och vi fick träffa kocken. Skönt med egen kock, då vet man att det är bra mat. Vi pratade med honom om Elias mjölkallergi och det var inga problem sa han, han fixade mjölkfritt år honom. Vi berättade att vi börjat ge honom mjölkprodukter nu för att se om han växt ifrån det, detta i samråd med BVC så klart (skriver mer om detta i eget inlägg), men att han skulle vara beredd på mjölkfritt så återkommer vi om hur det går sen. Han sa att några veckor kunde han köra mjölkfritt medans vi testade sen behövde vi ha läkarintyg. Hoppas så klart han kan äta mjölk nu, hade underlättat för alla parter. Tycker även synd om barn på dagis när dem bakar tillsammans och efter får alla barn vars en bulle och den allergiska får ett kex. Eller när alla får god glass får han en tråkig isglass. Kanske inget stort problem men hade varit skönt om Elias hade fått vara "som alla andra". Om detta inte fungerar så kan vi ju lätt fixa intyg ändå. Huvudsaken är att Elias mår bra så klart!
Tillbaka till dagiset, Elias klängde som sagt på en när vi kom dit. Efter 5 minuter hittade han ett gosedjur, en vit katt som han nog kände sig trygg med för han kramade den och gick runt med den resten av tiden. Han kollade runt på dem andra barnen på lite avstånd, sa inte så mycket men kollade runt på väggar och tak och såg ut genom fönstret att det fanns en gård där ute, "gunga" sa han och pekade. (Gunga är ett av hans nya ord som ploppat upp). Efter ett varv i byggnaden märkte vi att Elias försvann från oss hela tiden, han började gå bort till barnen och gick själv iväg till lilla rummet med barnköket, fortfarande med katten i famnen men ändå. Så efter 15 minuter var han inskolad och klar ;-)
Precis när vi skulle gå var det dags för barnen att äta och Elias tyckte det lät som en bra idé och kröp upp på en av stolarna och satte sig. Nu ville han inte gå hem, men med lite draghjälp fick vi iväg honom i kapprummet där han även försökte smuggla med katten hem.
Viggo var tyvärr sjuk så han var inte där, men vi fick träffa Ellinor som också gick i hans mamma grupp och sen ett annat barn som brukade vara på öppnaförskolan så han har lite kompisar där.
Vi fick hem lite info papper med kontaktuppgifter och inskolningsrutiner. Vi ska även göra en "bok" (färgade papper i plastfickor dem sätter ihop med band) där man sätter in bilder på mamma, pappa, mor och far föräldrar, mostrar, fastrar, kusiner, favorit nallen eller vad och vilka som gör barnet tryggt. Man skriver vem det är sidan om så kan personalen använda den som en bilderbok att läsa för barnet. Kanske bra att ha om han är lite hängig och gnällig. Speciellt Elias fungerar det på som älskar att "läsa".


Kan ni tänka er att den här lilla killen är stor och ska börja dagis nu!

Inga kommentarer: