15 mars 2010

Elias 16 månader

Tiden flyyyger förbi och Elias är nu 16 månader, snart 17. Det känns som det var häromdagen man räknade i veckor och dagar. Om 3 veckor är det dags för dagis inskolning med pappa, lite spännande men det kommer gå kanon. Han är så dagisredo så det slår gnistor om det. Han är bara nöjd när han har massa barn omkring sig och massa bus och stim. Visst kan han tycka det är kul med vuxna men då är det 110% koncentration på honom som gäller annars blir han skiiiit arg. Tror inskolningen kommer gå gallant! Nog värre för mamma och pappa om jag ska vara ärlig...eller okej, för mamma i alla fall som bölar bara hon ska lämna honom för att köpa en liter mjölk! Började gråta ögonen ur mig förra helgen när faster Sandra och Magnus skulle passa honom över natten när vi skulle på fest, och hos dem är han tryggare än någonsin så jag vet inte varför jag är så blödig! (Igår grät jag till Lyxfällan när mannen sålde sin bil för 15 tusen..."Han behövde verkligen dem pengarna SNYFT...". Vet inte varför jag berättar det men lite får man väl bjuda på sig själv!)
Nu tillbaka till Elias. Han är en kille med vilja och envishet men mycket charm och komik. Han vet att han kan flirta och få folk att skratta så han är en liten clown.
Detta är Elias nu:
  • Äter all mat med god aptit (mjölkfritt). Äter med händerna och håller i bestick med andra handen mest som prydnad.
  • Frukt är fortfarande stora favoriten, äter med glad aptit. Gärna ska det inte vara äppleskivor utan han ska hålla hela själv och äter upp hela skrutten och spottar ut kärnorna...för det mesta.
  • När han är trött tar han nappen och ställer sig vid spjälsängen och pekar, då är det bara att lyfta i honom så somnar han. På kvällen lägger vi honom vid 19, ger honom vällingflaskan och går sen ut. När han har druckit upp lägger han den sidan om sig, tar nappen och somnar så hämtar vi flaskan sen. Han sover hela natten, någon gång gnäller han till men då är det oftast nappen han blivit av med. Men för det mesta sover han hela natten och vaknar vid 7.30 på morgonen. Han gnällde några nätter förra veckan och vi undrade vad det kunde bero på, men elementet till son höll på att koka över nu när det inte är 20 minus ute länge så rummet är inte lika svalt. Nu sover han i tröja och boxer och sover jätte bra igen.
  • Stora intresset är att läsa böcker. Han gå fram och tillbaka mellan oss och bokhyllan och hämtar bok efter bok som man ska läsa. Rättare sagt så ska han sitta och peka så ska man berätta vad det är för något. "E däää"- Boll, "E däää"- Anka, "E däää"- Lampa...
  • Han pratar hela dagana, det mesta förstår vi inte men en hel del ord börjar komma fram nu. Det vi förstår är mamma (använder han till allt och alla, alla kvinnor är mamma, till och med pappa är mamma och blir han sur eller vill ha något han inte når så skriker han mamma), pappa (används inte så ofta, kallar honom för mamma med), gurka (all mat är gurka, när man står i köket och lagar mat hänger han vid benen och skriker gurka tills han får smaka vad det än är man gör), e dää (ställer han ibland som en fråga, vad är där? Och ibland när han vill ha något pekar han och då är det mer, ta det till mig!), vovve/voff (när han ser en hund är det voff voff eller vovve lång efter hunden har gått), hejåå (han säger oftast hejdå när vi ska gå men reaktionen är lite långsam så oftast hinner man stänga dörren och gå in i hissen innan han säger det), brrrrr (han putar på läpparna och säger brrrr så salivet rinner när han ser bilar, bussar, lastbilar och traktorer), ojoj (fortfarande det mest använda ordet när han tappar eller kastar saker...oj säger han och kollar med oskyldiga ögon).
  • Han har börjat lära sig kroppsdelarna, vi var nyfikna att se vad han kunde eftersom han har sin 18 månaders kontroll redan nästa vecka och då är han inte äns 17 månader. Detta är för att han ska få vaccination innan han börjar dagis. Han har reagerat med feber på alla andra vaccinationer och denna vid 18 månader sa barnsköterskan att dem kan reagera mer på och längre, vissa barn kan bli dåliga upp till en vecka med feber. Så dem rekommenderade att vi gjorde det innan han började dagis så slapp vi vabba på grund av det i alla fall. Dem tar hela kontrollen samtidigt för dem tyckte han var så duktig för sin ålder ändå så det var inga problem.
    Dem kroppsdelarna han kan är huvudet, magen, näsan och snoppen (kan det vara pappa som lär honom det??)
  • Han är en riktig liten clown, han vet att han är rolig och hur han ska charma folk och få dem att skratta. Han drar upp tröjan, putar med magen, kastar bak med huvudet och fejkskrattar. Eller så springer han och "ramlar", han lägger sig på golvet och säger ojoj. Reser sig upp och gör samma sak igen.

En liten Elias! Tänk att detta är samma människa! Kan inte förstår det!

Världens sötaste kille!

1 kommentar:

Sara sa...

Sista punkterna
*så go och gullig att tant sara blir galen
*gillar stora glas kreationer