26 mars 2010

Tack...

....nu kan jag andas ut. Denna debatten passade perfekt att komma nu. Varken jag eller Gabbe vill gå ner i tid på jobbet, måste man? Är det inte okej att vara en karriärsugen mamma? Elias kommer gå långa dagar på dagis, skadas han? Att stressa över att hämta tidigast på dagis, är det mindre stressande än mindre pengar i kassan? Om jag skulle jobba mindre, ska då Gabbe jobba mer och få mindre tid med Elias? Ska inte jag få sträva efter mitt drömjobb till 100%? Nu har jag fått mina svar:

"Att hämta barnen klockan tre gör dig inte till en bättre förälder.
När jag hämtar minstingen på förskolan är hon en av de sista.
Ibland kommer jag några minuter för sent och då har de redan hunnit släcka och vandrat in till en annan avdelning, den som stänger för dagen. Få barn är kvar. Det är tyst och stilla. Klockan är 16.00. Hur hinner alla föräldrar?

Så länge jag har haft barn på förskolan har jag känt av hämta tidigt-stressen. Och föräldrar i min närhet beklagar sig ofta över hetsen att hämta helst redan klockan tre. Det är som att det pågår en ständig inofficiell tävlan om vem som kan ha barnen
kortast tid på förskolan. Idealet är: Lämna sent, hämta tidigt, långa lov och
ledigt alla klämdagar.
Jag har till och med hört föräldrar uttrycka att tidig dagishämtning är ett tecken på att man är en god förälder: ”För man skaffar sig väl barn för att få vara med dem?”

Paradoxalt nog är det samtidigt hög status att jobba mycket. Föräldrar slår knut på sig själva för att klara sitt ambitiösa vardagspussel. Hur kunde det bli så här? Från ”ropen skalla, dagis åt alla!” på 70-talet, till något nödvändigt ont i dag?
Vi verkar ha glömt varför våra mammor stod på barrikaderna och kämpade.
För att kvinnorna också skulle kunna komma ut i arbetslivet, tjäna egna pengar
och slippa vara beroende av en man. För att fler skulle kunna bidra till vårt
gemensamma. För att även de ensamstående mammorna skulle kunna försörja sig.
Kanske är det där skon klämmer.

Dagis skapades för att frigöra kvinnorna. Och vetskapen att våra små måste gå på förskolan för vår skull göder den där mammaskulden som redan gnager i magen.
För det är främst mammorna som hetsar till dagis klockan tre, som får ångest av andra familjers generösa sommarlov, jämför barnens dagisscheman och ältar lämningstider på föräldrasidorna på nätet. Minst tid på dagis vinner. Men hur får de ihop det? Det får de inte. Nästan varannan mamma jobbar deltid, medan småbarnspapporna är den grupp i samhället som jobbar mest av alla. För att täcka upp inkomstbortfallet när mamma går hem halv tre? Och ensamstående föräldrar får stå där med skammen när de hämtar sina barn sist av alla.

Är hämtningshetsen vår nya klassmarkör? Ett sätt att visa att vi har råd, att vi är bra föräldrar? För det är ju framför allt medelklassen som kan flexa och hämta tidigt. Medelklassmamman som har det så bra ställt att hon borde kunna hämta tidigt.
Det är nämligen en större synd att tjäna mycket pengar och låta barnen
gå långa dagar på dagis, än att tjäna lite pengar och låta dem gå långa dagar.
För då är man en karriärist. Och det är det värsta man kan vara. Om man är
mamma, vill säga. För det verkar fortfarande vara tillåtet för pappor att jobba
mycket, tjäna mycket pengar och inte hämta tidigt på dagis.

Det finns en feministisk teori som kallas balansering som jag tar upp i boken
”Skriet från kärnfamiljen”. Män och kvinnor som lever ihop kämpar undermedvetet
för att behålla könsstrukturerna. Om kvinnan gör karriär balanserar hon det
genom att till exempel förstärka sin mammaroll.
Kanske är de tidiga dagishämtningarna de svenska medelklassfamiljernas sätt att balansera upp sin ökade jämställdhet?
Trots hämta tidigt-hetsen är de flesta i Sverige i dag överens om att förskolan är något bra. 82 procent av alla barn går på dagis. Och de allra flesta är nöjda med sina förskolor och med personalen.

Fram till klockan fyra. För efter det magiska klockslaget är dagis tydligen något
dåligt. Kanske för att det då påminner om vad det faktiskt är – inte bara en
pedagogisk plats för barnen, utan också plats där barnen kan vara när mamma
jobbar.
Dagis är väl till för barnen? Nej, faktiskt inte. Det är den krassa verkligheten. Men den insikten kan den som har råd köpa sig fri ifrån genom att flexa och hämta klockan tre.
Vi måste våga diskutera vem förskolan egentligen är till för. Och vilka förväntningar vi har på mammor, som vi inte har på pappor.
Så länge förskolan på ett underliggande plan är kopplad till mammornas möjlighet till försörjning kommer vi inte undan hämta tidigt-hetsen. Eller mammaskulden.

Det är först när vi får ett jämställt
föräldraskap som vi på allvar kan förändra samhället så att vi får ihop både ett
bra arbetsklimat, bra verksamhet för barnen och lagom tid för familjen. Och inte
som i dag låta barnens korta dagar betalas av mammornas ökade stress, sämre
pension och tunga mammaskuld."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror varken det ena eller det andra passar alla. För mig är en ledig eftermiddag i veckan viktigare än extra pengar. Detta är även något jag kommer använda när jag i framtiden ska löneförhandla. Men stressen föräldrar emellan att vara "den idealiske föräldern som har tid med ALLT" är helt sjuk. Tycker alla ska göra det som känns bäst för dom utan att känna sig sämre än någon annan!

/Sabina

Anonym sa...

Oj härligt inlägg. jag vet att jag vill hämta elton såklart så tidigt jag kan. mest för att jag vill vara med honom. absolut itne för att han iten ska va på dagis. men så tidigt man KAN betyder ju direkt efter jobbet beroende på när man slutar. för att vi ska ens kunna hämta o lämna inom dagis öppettider så msåte jag gå ner lite i tid. men jag gör det iten för att jag msåte jag tänker göra det för att jag vill för att jag inte tycker det är kul på mitt jobb att jobba långa dagar. skulle jag älska mitt jobb skulle det nog sett otroligt mkt mer annorlunda ut. i framtiden hoppas jag kunna älska mitt jobb o tjäna massa mer pengar.

jag tycker man som mamma kan vara lika stolt me att man vill göra karriär som att man e stolt över att man vill vara hemma med sitt barn. men ingen kan va stolt över att tävla i dagistid. det är sjukt.

Erika

Anonym sa...

Sen vill jag tillägga att den av oss två, jag och Ilkka alltså, som kan tänka sig att gå ner i tid på jobbet är Ilkka. Jag vet, efter ett år som föräldraledig, att jag inte är typen som mår bra av att gå hemma och inte jobba. Jag är alldeles för rastlös och eftersom jag kommit in på en utbildning som förhoppningsvis leder till mitt drömjobb så vet jag att jag kommer stortrivas på jobbet. Ilkka trivs på sitt med men är däremot helt för att gå ner i tid när vi får möjlighet så den obligatoriska jämställdheten är inget vi behöver lägga energi på ;) Men som jag skrev tidigare förhandlar jag hellre till mig en ledig eftermiddag än pengar. Så funkar det för oss, men så funkar det inte för andra. Och så ska det vara om du frågar mig, att folk tycker olika! Väldigt intressant debatt det här tycker jag. Bra skrivet Anna!

/Sabina